Панацея от природата

Панацея от природата />

В последните години зеленият чай става все по-популярен и в България. Известно е, че той одухотворява и поддържа тялото здраво. Но дали е в състояние да предотвратява болести и да повлияе на техния ход по положителен начин, както показват нови научни изследвания?

Този блог е посветен на ползите от употребата на зелен чай във всичките му форми – като напитка и като добавка. Всяка седмица ще ви разказваме истории, интересни факти за чая и не на последно място, ще представяме резултати от клинични изследвания и ще се опитаме да разберем защо китайците още от древността използват зеления чай за терапия на различни състояния и заболявания.

Според здравния сайт puls.bg, зеленият чай е много повече от зелена течност. Много от биоактивните съединения в чаените листа остават в крайната напитка, която съдържа големи количества важни хранителни вещества. Той съдържа полифеноли, като флавоноиди и катехини, които функционират като мощни антиоксиданти, витамин В и С, танини и кофеин.

Швейцарски учени смятат, че зеленият чай ускорява метаболизма и дава тонус на тъканите на тялото. Това помага за поддържане на теглото в норма и по-бързо отслабване. Катехинът EGCG, съдържащ се в зеления чай, премахва сънливостта и облекчава нивата на стрес. Аминокиселината теанин, която усилва аромата и вкуса на чая, пък помага за синтезирането и освождаването на допамин – хормонът на удоволствието. Така зеленият чай допринася за здраво, стегнато и щастливо тяло.

Но това не е всичко. Антиоксидантите в зеления чай благоприятстват нормализирането на кръвното налягане и кръвната захар и понижават нивата на лошия холестерол. По този начин осигуряват защита от сърдечно-съдови заболявания и от диабет тип 2 и помагат в предпазването от онкологични заболявания. А катехинът EGCG спомага за забавяне натрупването на плака по артериалните стени.

Препоръчително количество за деня е 3-4 чаши прясно сварен чай. Една чаша чай съдържа от 50 до 150 мг полифеноли. При прием на екстракт от зелен чай във вид на добавка, напр. Тиговит, препоръчителната доза е 3 капсули на ден, които осигуряват 390 мг катехини.